Макронутријенти чине већи део исхране човека, дајући му енергију и есенцијалне
нутријенте нужне за раст, одржавање функација и активности, док су
микронутријенти елементи у траговима и витамини. Иако се та једињења исхраном
уносе у врло малим количинима, њихов позитиван утицај по здравље људи је
велики.
Одређивању садржаја макро и микронутријената у намирницама, претходи
минерализација узорка.
Две технике које се најдуже и још увек најчешће примењују, базирају се на сувом
спаљивању на дефинисаној темератури, и на влажној дигестији са минералним
киселинама у отвореним и затвореним системима.
Минерализација у микроталасној пећници је савремени поступак минерализације
узорака и много ефикаснији и бржи од конвенционалног загревања, јер загревање
се врши унутар узорка, применом микроталасне енергије. Могућа је аутоматизација
поступка. Додатак сумпорне киселине је есенцијалан у циљу постизања високе
температуре минерализације при атмосферском притиску. Потребна је мања
количина узорака и мање време припреме у односу на остале технике.
проф. др Јована Крстић